Kategoriarkiv: Skotland

On the bonnie, bonnie banks of Loch Lomond….nu med spratpuds

Ligesom i England, føles historien tæt på, når man rejser rundt mellem gamle borge og herresæder og gennem en natur som har inspireret digtere og forfattere gennem århundreder.

Edinburgh er en gammel by, der i modsætning til de gamle byer i England kun i begrænset omfang er blevet shinet op og restaureret, hvilket giver en ganske autentisk stemning. Den gamle by er koncentreret omkring ”the Royal Mile” en brobelagt gade fra Holyrood Palace til Edinburgh Castle, som selv udenfor højsæsonen er spækket med turister. Området ligger højt ift resten af byen med stejle gader og flere niveauer, og den er spækket med restauranter og hyggelige cafeer. Udenom findes den lidt nyere bydel, med mange grønne områder. Selve Edinburgh Castle er et must, det er en imponerende borg, hvor man dels kan se en række museer for forskellige skotske regimenter, dels se den tidligere kongelige residens og dels se de skotske kronjuveler. Og så nyde den flotte borg og befæstning og den fantastiske udsigt.

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle
The Royal Mile, Edinburgh
The Royal Mile, Edinburgh

Men i det hele taget er Skotland spækket med borge og herresæder, nogle intakte eller restaurerede, andre som ruiner. Og med beretninger om Skotlands omtumlede historie og konstante opgør med engelsk overherredømme, personificeret i nationale helteskikkelser som William ”Braveheart” Wallace, Bonnie Prince Charles, Maria Stuart og mange andre.  Dem bliver man mindet om mange steder, når man besøger Castles, museer mm.

Eilaen Castle
Stirling Castle

Naturen i Skotland er helt enestående, og det gælder i særlig grad the Highland fra omkring Loch Lomond og opefter.

Loch Lomond er med rette berømmet og besunget for sin skønhed, som en del af den store nationalpark, The Trossards. Der er mange muligheder for vandreture, bl.a. passerer en del af de nationale vandrespor søen. Det er også muligt at kombinere sejlture på søen med vandreture omkring den. Men også turen nordover byder på spektakulære udsigter….

Loch Lomond
Loch Lomond
Fra den nationale vandrerute ved Loch Lomond
Isle of Skye

På Isle of Skye på Skotlands nordvestkyst hersker en helt særlig stemning. Der bor ikke mange mennesker på Skye, men mange turister søger derud, hvilket kan mærkes på de mest kendte spots, men øen er stor, og der er masser af muligheder for at nyde den uforstyrrede natur, og der findes mange korte eller længere vandreture i alle sværhedsgrader, efter sigende også nogle af Skotlands sværeste.

Isle of Skye
Isle of Sky, Old Man of Storr vandretur
Isle of Sky, Old Man of Storr vandretur
Isle of Sky, Old Man of Storr vandretur

Og så hjælper det at bo i en Arbnb bolig med denne udsigt fra stuen……

Airbnb ved Dunvegan

Loch Ness er forbundet med Caledonien Channel og Loch Laggan mod syd gennem 7 sluser, der ligger i Fort Augustus, en lille by, der er totalt overrendt af turister. Når der står en skotte i fuld ornat og spiller ”Deutchland, Deutchland über alles” på sækkepibe hver gang der ruller en tysk turistbus ind til de andre på P-pladsen, og når uldhuerne i ”the Wool Mill” er lavet af 100% acryl, så ved man, at den er gal.  Men fra Fort Augustus er der et fint udsyn over den sydlige del af Loch Ness

Loch Ness, Fort Augustus
Fort Augustus, sluserne
Fort Augustus
Fort Augustus

Byerne i Skotland er ikke det, man skal komme herop efter. Edinburgh har en smuk gammel bydel, og der er hyggelige gader i de mindre byer, men ikke på niveau med f.eks. England og Wales. Landsbyerne er enkle, og i de lidt større byer nordpå, er der en bemærkelsesmæssig mangel på pulserende bycentrum. Selv der, hvor der er naturlige havne, er havnefronten rimelig simpel. Det er der også en charme ved. En medvirkende årsag til den manglende appeal er måske at de mange gamle stenhuse er pudset hvide med spratpuds, og dem der ikke er, fremstår meget mørke.

Oban

Men der er dog behagelige undtagelser, og en af dem er Pitlochry. En charmerende hovedgade med restaurerede stenhuse (uden spratpuds!), en masse hyggelige restauranter, hele 2 destillerier og smukke omgivelser med en masse vandreture.

Pitlochry
Pitlochry

Og så er der Whiskyen. Alle de store mærker produceres jo her. Vand, byg og gær, en ret simpel proces, men kunsten ligger i lagringen. På øen Skye findes et af de mindre men ikke derfor ringere, nemlig Talisker, hvor der i meget lidt prætentiøse bygninger produceres en efter sigende fremragende Whisky. Og hvor man kan få en ”no bullshit” rundvisning i produktions- og lagerhallerne.

Edradour destilleri i Pitlochry
Talisker destilleriet, Carbost på Skye
Talisker destilleriet

Skotterne er imødekommende og direkte, man befinder sig godt som gæst i deres land (efter sigende især hvis man ikke er englænder!), og de fleste, vi mødte, var forfærdet over Brexit. At skotterne er lune og kontante, ses bl.a. af nogle af deres skilte og grafittier.

Skotske guider
Talisker
En seriøs advarsel
Fort William som er udgangspunkt for bjergklatrere

Sidst men ikke mindst:  At rejse i Skotland på dette tidspunkt indebærer, at store dele af landskabet er farvet af røde og Lilla rododendron, hele bjergsider er dækket af dem, afvekslende med de knaldgule Tornblad. Det er helt utroligt flot. Og selvom der ikke er så mange haver som i England, så finders der i Pitlochry en meget smuk af slagsen, Explorers Garden, som viser planter der er importeret til Skotland gennem de sidste 300 år. Her ses også Rhododendron som kommer fra Himalaya, men også, i fuld blomst, Himalayas Blå Valmue, som man ikke så tit ser i Europa og som kun blomstrer i 1-2 uger.

Rododendron
Tornblad
Himalayas blå Valmue