Bundi – hvor Krishna stjæler pigernes tøj !

Krishna, den filur, spiller fløjte oppe i et træ, hvor han gemmer malkepigernes tøj, mens de forgæves prøver at få fat i det. Et af motiverne på Chittrasala i Bundi !

Chittrasala er et lille 18. årh.s palads inde i Bundi Palace, som har de skønneste murmalerier. Selve paladset er nærmest bygget ind i klippen, det er kæmpe stort og tårner sig op over Bundi, men kun en mindre del er åben for publikum, Det er kun i meget begrænset omfang restaureret, men man fornemmer fordums storhed. Hvis man er på vej ind i et område, der ikke er åbent, lugter man det med det samme, for her huserer tusindvis af flagermus. Så  her er det bedst at vende om.

Chittrasala

No Entry. Bats ahead.

En særlig attraktion i Bundi udover paladset er de såkaldte step-wells. Det er firkantede skakter sådan ca. 20-30 meter på hver led, og op til 40-50 meter dybe med trapper hugget ind i siderne, så man kan gå ned og hente vand der, hvor grundvandsspejlet befinder sig. Det er imponerende bygningsværker, men de er ikke i brug længere, da grundvandet er faldet for meget.

Step-well i Bundi

Vi var stort set de eneste, der besøgte både palads og step-wells. Der kommer kun 10-15.000 turister til Bundi om året. Det mærkes i byen, hvor tiden synes at  stå stille. Kun lige nedenfor paladset mærker man påvirkningen fra turismen bl.a. i form af ”Organic chill out roof top cafe’s” o.l., som er  drevet af unge driftige mænd, der ved, hvad der tiltrækker turister og kender alle buzz-words. Det er stærkt charmerende at klatre op til sådan en cafe med loungemusik på taget og få en pandekage og en kop kaffe. Det er ikke “kaffemoderne”, men det skal nok blive smartere, når de får tjent nok til at fjongse det hele op, men de har fat i den lange ende. For the good or the worse.

Resten er lange handelsgader med bittesmå butikker, (bemærk tandlægen, hvor man kan få trukket en tand ud mens tuk-tukken venter) og udenfor dem boligkvarterer med de for Rajastan så karakteristiske blå huse.

Mælkemandens motorcykel

   

Rajastan er en af de fattigste regioner i Indien, og Bundi måske blandt det fattigste vi får at se, eller også udstilles det skarpere her, hvor turismens camouflagemaling ikke er der. Bundi virker som en stor landsby, og både dele af byen og især yderområderne er ret miserable, dog uden de deciderede slumkvarterer, man se i de store byer. ”Malerisk fattigdom?” Nej, men ingen tvivl om, at den manglende udvikling har bibeholdt en originalitet både hvad angår levevis, teknologi, beklædning, omgangsform og ikke mindst håndværk som gør, at man, på trods af støv fra stampede veje, dieselsudstødning fra tuk tuks og motorcykler og forfaldne bygninger, får en eksotisk oplevelse af de store. Vi gør i hvert fald. Og stemningen er meget afslappet, venlig og imødekommende. Mænd, kvinder, børn, hunde, køer og langhårede grise render rundt mellem hinanden mens de få turister ser undrende på….

Turisterne kan så søge ind på deres “heller” og børste støvet af, nemlig de få flot restaurerede Heritage Havelis, restaurerede palæer mv som nu er hoteller og restauranter.

Eller de mere luxuriøse resorts lidt udenfor byen. Vi boede 2 nætter på Ummaid Bagh resort, som består af 16 telte samt en suite i en lille bygning. Vi fik formedelst 300 kr pr nat suiten, med fake rokokomøbler og kæmpe badeværelse i skærende kontrast til Bundis primitive “rurale byliv”. Stedet er en lise for sjælen med en kæmpestor meget velholdt have og et fugleudkikstårn oppe i en høj bougainvillea med gule blomster. Der kunne vi så sidde og blomstre med, mens vi nød synet af bl.a. de store flokke af grønne parakitter.

Parakit
Vores beskedne værelse.

Vi blev dog flyttet til et andet hotel inde i byen pga en dobbeltbooking, hvilket viste sig at være godt, så fik vi lejlighed til at bo på Diwa Niwas Heritage Haveli, som er smukt restaureret, et meget dejligt sted lige midt i byen.

Til sidst: Nogle af Indiens problemer er på rørende vis illustreret  i disse grafittier, 3 af mange malet  af skolebørn på en lang mur under et projekt med hovedtemaet Save India.

Nu venter en bil, vi har bestilt til Kota og så morgentoget til Jaipur…..

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *