Jaipur-The Pink City, omgivet af forter

I Jaipur er der mange turister, og det forstår man. Men de ses ikke i vrimlen, og kun på de allerstørste attraktioner mærker man at Jaipur ligger i turist-trekanten Delhi-Agra (Taj Mahal) og Jaipur. Og så lige når man bliver råbt an i dele af basarområderne: ”Where are you from? Denmark? Oh Copenhagen!! I am going there next week….” eller ”What is the price for your shoes in your country”. Hvorom alting er, så er en tur igennem den lyserøde by en oplevelse. Det 1,5×1,5 store gamle byområde er faktisk pink eller måske snarere terrakottafarvet, en karakteristik farve som konsekvent bruges når noget skal pudses eller males op.Byen er et stort forretningsområde, opdelt i en række basarer der går over i hinanden. Selvom bygningerne er forfaldne og de enkelte butikker små, er det utroligt, hvad Inderne kan få ud af det. Sirligt ordnede specialicerede forretninger som anretter og fremviser deres varer på smukkeste vis.

Bybilledet præges også af  især Indiske kvinders utrolige sans for farver  i valg af  bl.a. smykker og tøj. Især Karin kan slet ikke få armene ned og barsler med et særligt indlæg om det.

Trafikken er voldsom i Jaipur. Og dårligt reguleret. Det kan selvfølgeligt også være svært, når alle typer trafikanter skal have lov at være der. Selvom alt er kaotisk, er der dog både regler og initiativer til at forbedre situationen. Første etape af en metro er taget i brug, og lige nu er den ved at blive udvidet gennem Pink City. (Synes disse med grønne vægge afspærrede områder til metrobyggeri virker bekendte……). Og så er der via et regerings-initiativ indført el-drevne tuk.tukker. De udgør fortsat kun 20-30%, men vinder frem. De kan køre en hel dag på en opladning, og hverken larmer eller forurener. I en by hvor Tuk Tuk er det foretrukne transportmiddel vil det have en stor effekt.

Men altså: Turisterne kommer til Jaipur af andre grunde end elektriske tuk tukker og basarerne. Der er mange paladser, forts, museer og templer at se i og omkring Jaipur, som alle er et produkt af Jaipurs og Ambers historiske betydning for denne del af Indien. City Palace er et meget smukt og gennemrenoveret palads, hvor den nuværende Maharaja, som er efterkommer af det årtusinde gamle dynasti, stadig residerer. I Havar Mahal blev der bygget en flad bygning ud mod en af de store gader med det ene formål, at de kongelige kvinder/konkurbiner ubeset kunne følge med i gadelivet gennem små nicher med glughuller.

City Palace

City Palace
City Palace
Havar Mahal
Havar Mahal

På klippetoppene omkring byen ligger en række forts hvoraf Nahargarh og det meget berømte Amber Fort er de mest spektakulære. (Faktisk kunne vi bedst lide Nahagarh paladset.)

Nahargarh Fort
Nahagarh fort

I Amber landsby findes en sand lille perle af et museum tilegnet blok-tryk håndværket, dvs håndtrykte tekstiler. Museet fortæller historien om et område kendt for netop dette syd for centrum af Jaipur, som blev lukket ned og evakueret pga forureningsproblemerne fra farvningen, uden der blev taget hånd om at bevare dette håndværk og finde løsninger. Nu gøres der noget, og museet udstiller dels de smukkeste tekstiler og har et lille arbejdende værksted. Meget fint, informativt og sympatisk sted, der bor i en smukt restaureret haveli.

Anokhi Museum, Amber

Det er masser af aber i Rajastan og vi ser dem mange steder. Men på the Monkey Temple øst for Jaipur er der særligt gang i den. Det vrimler med Makak aber overalt, ikke aggressive, og meget lidt sky. Der er de seneste år opstået en bestand af pantere i området omkring templet, som har reduceret abebestanden, noget.

Vores hotel er super, og maden virkelig god. Endnu bedre er Peacock restaurant, måske en af Jaipurs bedste, som tilfældigvis ligger 50 meter fra vores hotel. Vi er blevet utroligt glade for maden i Rajasthan. Variationen er stor og maden laves fra grunden. Selv vegetarretterne er vi blevet vilde med….

Sunder Palace Hotel


Peacock Restaurant

Vi er nu skrumlet 6,5 time med tog og er havnet til middag på denne tagrestaurant lige ovenpå vores værelse her på vores Krishna Prakash Heritage Havely, glæder os til at sidde og spise med dette fantastiske “borrowed scenery” som de kalder det i Japan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *