Rødt, gult og orange

Dansk design, god smag, Mogensen, Koch, Kjærholm, PH, Le Klint, afdæmpet nordisk tøjstil, sort, gråt, smykker i stramt design. Jeg lever med det og i det, holder af det, det giver ro.
Men hver gang, jeg kommer til Indien, må jeg overgive mig fuldstændig til farver, der skriger og råber, til arkitektur, der ikke kan blive krummeluret nok med udskæringer, gesimser, søjler, kubler, spejle, kulørte væg- og loftsmalerier.
Og jeg lægger mig flat ned af begejstring over de indiske kvinders glæde ved tøj og smykker. For slet ikke at tale om deres vidunderlige sorte hår, der bliver sat op med spænder og flere smykker. Der farvekoordineres som ind i h….  en sari rummer altid adskillige farver, hvoraf een så går igen i sariblusen. Sarier kommer i mange kvaliteter fra silken, over bomuld til polyester, og det afspejler sig selvfølgelig i hvor smukt de kan draperes.  Alle farver er i spil men de dominerende er gul rød og orange,

Ligeså populær som sarien er shalwar kameez’en, som består af en lang eller kort tunika (kurta)med lange slidser i siden og enten gamacher eller løse bukser i forskellige udgaver samt et langt tørklæde, der kan draperes på utallige måder. ALT er også her farvekoordineret, og i forretningerne ligger gamacherne klar i lige så mange farvenuancer som Fluggers farvekort.

I Rajasthan er lange nederdele også meget populære, og de fås både med print og med fuldstændig fantastiske broderier og spejle.


Smykker kan bæres alle vegne, i ører, i næsen, fingrene, om anklen, i panden og om tæerne men allerforrest på ønskelisten står øjensynligt armbåndene, som man ikke kan få nok af, og de flashes som prikken over i’et i farvekoordineringen. I bazaren er der hele gader bare med armbåndsforretninger. Det glitrer og glimter, og kvinderne giver sig virkelig god tid, når der skal vælges. Det ser vildt hyggeligt ud, når de sidder i de små forretninger på gulvpuder og peger og prøver og snakker. Mit blik bliver suget ind på scenerierne,  og der er nok taget lige rigeligt mange fotos 😍

Men hvad med mændene? Tjah, de engang så flotte turbaner er sjældne at se i gadebilledet, de bæres kun af få gamle mænd, musikanter, kustoder, brudgomme og fx bagagewallah’erne på togstationerne.

Selvfølgelig også af sikh’erne, men dem har vi ikke set mange af. Ellers er det kedelige bukser og lyse skjorter og for de unges vedkommende jeans og t-shirts. Men rigtig mange gi’r den gas med adskillige armbånd og ringe og måske ørenringe. Håret sidder upåklageligt, undercutmoden er også populær i Indien. Hennafarvet hår ser man på ældre mænd, og det sku de droppe.

En tanke om "Rødt, gult og orange"

  1. Kære Karin og Mogens
    Har lige svælget i lys, farver og vanvittige bygninger. Hvor er verden dog mangfoldig! Tak for jeres medrivende beretninger. Vi er på vej til julemarked i Designmuseum Danmark eller Grønningens årlige udstilling i Den Frie. Har ikke bestemt os endnu. Solen er fremme i dag. Min tøjvask var sort i dag men helt rød igår, så nogle farver ser vi dog. Glæder mig til at se jer igen og høre mere om jeres herlige rejse. Måske skulle man alligevel overveje Indien engang. Kh Annie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *