Jodhpur, farver med blå baggrund


Jodhpur er kendt som den blå by, fordi den gamle bydel har blåmalede huse. Der er mange bud på hvorfor, men i dag er det langt fra på alle de gamle huse, man kan se den klassiske blå farve.

Til gengæld kan man, hvis man vil se farver, sætte sig på Cafe Royal (som med sine 4 vakkelvorne borde er alt andet end Royal) og få serveret byens bedste kaffe og lækre sandwiches af de enormt søde ejere, mor og søn. Og her kan man så sidde i timer og dyrke vores foretrukne sport i Indien: people-watching på det farverige og pulserende Sardar Market rundt om Jodhpurs Clock Tower.

 


Merangarh fortet er den store attraktion, det ligger tæt på husene i den gamle ”ring fenced” by men alligevel højt over den. Både selve fortet og museet, hvor man kan se en stor del af det indvendige, er meget flot og spændende.


Men der er andet at se end mennesker, krydderier og fortet. Ca. 15 km syd for Jodhpur ligger det, der betegnes som Bishnoi Villages. Bishnoi er navnet på en hinduistisk sekt og betyder 29, som er det antal regler. Udover landsbyerne med deres væverier og pottemagere, er der en flot ørkennatur med stepper, som er bevokset med invasive akacietræer, der ikke kan bruges til noget, og så er der mange vådområder, hvis ellers monsunen har været gavmild. Vi så masser af fugleliv her, bl.a. hundredvis af traner.

Tilbage i byen fik vi besøgt et tempel, som nu bruges som skole i kvarteret Mahamandir, en landsby i byen, hvor vi af børn og voksne som pale faces blev modtaget med smil, nysgerrighed og imødekommenhed. Manden på billedet med Karin var en butiksejer med en sand hule af en butik, som ikke kunne et ord engelsk, men som vi snakkede længe med og udvekslede adresser med.


I den gamle bydel findes en flot restaureret step-well med grønt vand og fisk i og meget belejligt en stepwell cafe lige ud til. Der er også det ekstravagante Umaid Bhawan palads, bygget i 1930’erne som det sidste i Indien, og i dag delvist åbent for offentligheden, idet en del bebos af den nuværende Maharaja, og en del er luxushotel.


Men mindre end luksushoteller kan gøre det. Har boet 2 steder: Først på Krishna Prakash Heritage Haveli, smukt og smukt beliggende med rigt dekorerede værelser, og siden, fordi vi aflyste vores tur til Bikaner, på et herligt ”art deco hotel”, Inn Season, lidt væk fra centrum, med de mest fantastiske værelser med bevaret Art deco indretning fra 30’erne, og så meget bekvemt en have med svømmepøl…..

Krishna Prakash Heritage Haveli

Art Deco design på Inn Season Hotel

Og så ellers afsted til stationen kl.6, hvor vi kom så tidligt, at de passagerer, der overnattede på stationen, ikke var stået op endnu…….det gjorde de efterhånden, hvilket vi desværre fik tid til at se på da toget var 2 timer forsinket…..æv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *