Pushkar ved fuldmåne

 Pushkar er en lille by, men den er rejsemål for rigtig mange hinduer. Den er en af Indiens hellige byer, så en pilgrimsrejse hertil står på alles ønskeseddel. Den er så hellig, så der kun falbydes vegetarmad på restauranterne og i gadekøkkenerne, og der indgår ikke æg. Alkohol er også forbudt (vi fandt dog et hemmeligt sted..), til gengæld er der cannabis i mængder. Har man trang til en speciel oplevelse, kan man mange steder bestille en bang-lassi, som er lassi (den dejlige yougurtdrik) med en eller anden version af cannabis tilsat.

Vi har ramt byen på en fuldmånedag, så den anden dag vi var her, var der ekstra mange, der skulle ned og ofre blomster og bade i Pushkar Lake midt i byen. “The lake is the tempel”. Der er ikke megen blufærdighed omkring badningen, bare bryster under på- og afklædning er helt almindeligt, hvilket kom bag på os. Der er 52 ghats ned til søen, og der var tusindvis af badende og hundredvis af pujaceremonier langs med bredden, et fantastisk og kulørt skue. Der bedes og velsignes blomster, der sendes ud i vandet, og så får man rød plet i panden og en snor om håndleddet, også jeres udsendte, som har rigtig megen god karma med hjem til jer allesammen – for 20 kr. faktisk 😇.

Et af de 52 Ghats på fuldmånedagen

En anden ceremoni, der til gengæld er ved at drive os til vanvid, er en bryllupsting, der foregår nedenfor vores vinduer: en højtalervogn med en mand, der spiller på et lille keyboard, noget der lyder som lirekassemusik, som akkompagneres af et elendigt men flot udklædt spillende brass- og trommeband. Det er bruden med kvindefølge, der danser lidt, går ind i et hus kort tid, og så fortsætter karavanen videre til næste hjørne. I går stod det på nærmest hele dagen med utallige at den slags optog, hvor lyden er skruet vildt op. Der er en regel om, at den slags skal stoppe kl. 22, og det overholdes heldigvis.

Disse synthesizer højtalervogne for fuld udblæsning med én der spillede tåbelige skalaer var en pestilens !!

Pushkar har et af de meget få Brahma-templer, som imidlertid ikke er noget særligt for øjet. Et andet valfartssted er et tempel på et af de små bjerge, der omgiver byen. Herfra er der fin udsigt over byen og den omgivende ørken samt en masse langur-aber. Ellers er der ikke mange “sights”, men her er hyggeligt og afslappet i de lange bazargader, og vi bor fint i endnu et haveli-hotel, der serverer dejlig mad on the roof-top.

Dette tempel var off-limit for foreigners – desværre

Et særligt indslag i bybilledet både her og andre steder i Indien er street meals. Fra trækvogne eller gaderestauranter kan man få alt fra samosa til omeletter, og det smager ikke ringe. Ellers må man jo på restaurant, og det gør bestemt ikke noget, vi synes fortsat vi spiser som konger her, og alle de steder vi har været har de fleste restauranterd ligget på tagene med fantastiske udsigter. Selvom serveringen ofte ser ens ud, så er variationen i maden stor, og hvis man kan få dem til at styre krydderierne lidt, fantastisk velsmagende.


Denj traditionelle Tali
Sydindisk Dosa (rispandekage)

Pushkar var sidste destination på vores måned i Rajasthan, og turen gik hjem via 8 timer i toget til Delhi, tuk tuk gennem Delhis smog, en lang metrotur, en kort overnatning og så næste dag en rejse via Doha på 16 timer. Men det har været det hele værd.

Vi siger tak til vore trofaste læsere for denne gang og ønsker god Jul.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *