Færøerne – får, fisk og flotte udsigter…og meget mere

Utroligt at man ikke har været her før, en del af det danske rige som er ligeså eksotisk som New Zealand og Peru, men alligevel fuldstændig anderledes.  Og så kan man klare sig på dansk og købe ind i brugsen!

Torshavn er billedskøn og brand hyggelig. Sjældent har man set regeringsbygninger som dem, det færøske styre har på Tinganes midt i havnen, lutter små gamle velrestaurerede røde træhuse med græs på taget. Og i Torshavn ses gyder og gader med små butikker, som man ikke ser mange andre steder på Færøerne

Og så er der en del restauranter og cafeer, noget der heller ikke ses så meget af i de små byer rundt om på øerne.  Der ligger et par rigtig gode restauranter i byen, heriblandt Barbara, som serverer fiskemenuer med lokale fisk og skaldyr i særklasse

Tinganes

Samtidigt er Torshavn en travl havn med anløb af store og små skibe, indimellem selv gamle sejlskibe som Krusenstern, der lå ved kaj mens vi var det. Men også med nationalsporten roning i de færøske træbåde tydeligt i havnelivet.

Krusenstern

Udenfor Torshavn findes talrige større og mindre bygder, ikke med samme bymiljø som Torshavn men mange med stor charme, og der findes mange bygder med ganske få indbyggere som ligger ret afsides.

Pakkhusid i Bøur
Kirken i Sandur
Husavik

Naturen på færøerne er mildest talt storslået.  De nøgne græsbeklædte klippeøer, stejle fuglefjeld og brændingen fra atlanterhavet er ikke alene utroligt flot, men også til stede i rigelige mængder og tilgængeiige både til fods, med båd og i bil. Fuglefjeldende på den nordvestlige del af Streimoy ved Vestmanna er imponerende, de nås med et udflugtsskib.

Andre steder kan man fra kysten og fra færgerne se spektakulærer klippeøer og fuglefjelde. Der er masser af fugle, og der er også masser af de nuttede søpapegøjer, men vi så dem ikke, her i juni er de vist enten på øen Mykines, eller ude på havet, det er jo sø-fugle…..

Fjeld ved Gjogv
Tindholmur ved Bøur-Vagar
Tindurholmur
Kunoy, set fra Klaksvik, Bordoy
Lille Dimun
Mykines
Udsigt fra Kvivik

Vandreturene på Færøerne fås i alle længder og sværhedsgrader, men fælles for dem er sat de er utroligt smukke. Der er ikke træer på Færøerne, så man har altid frit udsyn. De fleste vandreture er de gamle gang-veje mellem bygderne, afmærket med høje varder. Sågar en sten beklædt med færøsk strikketøj kan man møde. Det er den lokale heks, der hyldes.

Nolsoy
Turen fra Sandur til Søltuvik
Saxun
Strikket sten, ved Sandur, med motiv fra sagnet om Givrinar-hekse

Der er en bestand på 70.000 får på færøerne, og når de har lam, ca det dobbelte. Ejerskabet er fordelt ud på mange af færingerne, langt de fleste ejes af folk der kun har få får hver. Man køber sig jord i udmarken (den ikke dyrkede del af Færøerne) og kan så have et bestemt antal får pr. ha. De passer sig selv, men jorden er opdelt i ejerlaug, som deles om arbejdet, herunder inddrivning 2 gange om året, når de skal klippes og når de skal slagtes. De fleste moderfår har kun et lam. Fårene græsser overalt, og mange steder på så stejle skråninger, at vi andre ikke ville have en chance for at stå fast. Kødet beholder fåreavlerne selv, og de bliver ikke malket, så fåreost er der ikke noget af i supermarkederne.  Og hvis man vil have ferkst lammekød, så er det new zealandsk lam der sælges. Alt lammekød (stort set) tørres, og det lidt der sælges koster en formue.

Sandoy

Gjogv

Man kommer nemt rundt på de mange øer, takket være en masse tunneler. Man må dog stadigvæk sejle til nogle af de mindre øer og så til de større øer, Sandoy (tunnel er under anlæg) og Suduroy mod syd, der ligger for langt væk til en tunnel. Der er et veludviklet bussystem på alle øer, og effektive færger, også bilfærger, hvor det er nødvendigt. Færgedriften er subsidieret og er derfor meget billig.

Der er en del færinger der gerne vil have deres selvstændighed. Den går ikke sålænge det danske bloktilskud på 650 mill kroner fortsat er i spil. Men pt. kan de i virkeligheden klare sig selv.

Fæøernes økonomi buldrer nemlig pt derudaf, dels pga fiskeriet, og dels pga lakseopdræt, som udgør halvdelen af eksporten. Overalt ses de runde ringe i vandet. Kvaliteten er høj, og Fæingerne mener at have udkonkurreret Norge som lakseland nr 1,  både hvad angår mængde, kvalitet og bæredygtighed. Ved ikke om det passer. Men i modsætning til fårekød, så kan man få masser af fisk og laks i forretningerne, og spise det på fiskerestauranterne, og det er godt.

Trawler i Torshavn
Lakseopdræt ved Hestur og Koltur

Turismen er fortsat begrænset, bl.a. fordi sæsonen begrænses af temperatur og mangel på lys, samt af meget ustadigt vejr. Men den stiger kraftigt pt, og man vil gerne udvikle den, der er i det mange airbnb udlejninger på alle øerne, mens hotelkapaciteten er begrænset. Der kommer mange krydstogtsskibe, men de skæpper ikke meget i kassen, da de på alle måder er selvkørende med overnatning, mad osv. Hvordan de vil styre turismen må tiden vise. Men i hvertfald vil vi gerne slå et måske noget dekadent slag for introduktion af flere cafeer i de mindre byer, det var ikke nemt at få en kop kaffe efter en anstrengende vandretur. Heldigvis lykkedes det indimellem, og så var det skide hyggeligt.

Cafe Pubbin i den gamle kbl. handelsmonopol forretning i Tvøroiry på Suduroy

Færøerne skal opleves. Det er et must for alle der elsker naturen, vandreture og hyggelige bygder. Og får !!. Tag derop før alle de andre kommer væltende.

 

 

En tanke om "Færøerne – får, fisk og flotte udsigter…og meget mere"

  1. Hej Karin og Mogens
    Hvor er det nogle dejlige billeder fra de skønne steder I har besøgt på Færøerne, og ja, også fra andre lande I har rejst i.
    God tur til de næste rejsemål i Norden.
    Hilsen her fra Roskilde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *