England, en “historisk” rejse

Engelske konger og dronninger siden Vilhelm Erobreren, den spanske Armada, borgerkrige, Magna Carta, levn efter romertiden, oprørere, smuglere, det engelske aristokrati, alt sammen elementer i Edward Rutherfurds roman ”The Forest” (”Nyskoven”) som vi har læst under vores rejse i England. Og på forunderligvis indgår alle de steder vi har været i romanen, som foregår hen over 1000 år. Byer og landsbyer i Nyskoven, Sailsbury, Bath, Oxford og Tower i London.  Hertil kommer at vores rejse har haft klare referencer til Litteraturen: Ringenes Herre (Tolkiens college og Gandalfs pub) og Shakespeares fødeby.

Nyskoven er på mange måder et særligt sted. Skovene med de kæmpemæssige og gamle egetræer og høje fyrretræer,de vidtstrakte heder, vildtet, de fritgående ponyer, æsler og køer. Og så er skoven  trods sit navn ligeså gammel som Normannernes tid i England. Området blev skabt af Wilhelm Erobreren som jagtskov og har siden 11-hundrede tallet været ramme om mange dramatiske begivenheder: Diverse forsøg på invasion sydfra bla. af den spanske Armada, landsforrædere og afsatte konger på flugt og sågar et kongemord (Wilhelm d. 2, ”Rufus”, dræbt ved en jagtulykke i Nyskoven).

Byerne er små og meget smukke, med de meget karakteristiske stråtækninger og bindingsværk, og selvfølgelig hyggelige kroer overalt.

Minstead, Nyskoven
Burley, Nyskoven
Burley Inn, Nyskoven

New Forestponyer og æsler ses gående frit både i byerne, i skovene og på hederne, der skønnes at være 4000 ponyer i Nyskoven, nogle af dem vilde. Alle ponyer er registrerede og har eget IDkort.

Nyskoven
Brockenhurst, Nyskoven
Beaulieu village, Nyskoven

Rufus stenen er sat der hvor kongedrabet skulle have fundet sted, men det skete vist reelt et helt andet sted. Historien skulle dog være god nok. Og den er gjort  spektakulær i Rutherfurds bog, hvor dramaet følges tæt.

Rufusstenen, Nyskoven

Salisbury er især er kendt for sin enorme katedral, som rummer et af de 4 tilbageværende kopier af Magna Carta. Dokumentet var egentligt en håndfæstning påtvunget Kong Johan af baronerne i 1215, og  indskrænker kongens magt. Dokumentet  indeholder i senere versioner også bestemmelser, der har dannet grundlag for systemet med Juryer, og stadfæster princippet om, at man er uskyldig til det modsatte er bevist.  Salisbury er en gammel by med rigtig mange smukke gamle bygninger og et levende centrum.

Salisbury katedralen
Salisburyy katedralen med installationen Gaia af Luke Jerram
New Inn, Salisbury
Salisbury

Bath er naturligvis mest kendt for sit romerske bad, som er restaureret og lavet til et meget spændende museum, hvor man via videoprojektioner kan opleve de gamle romere ”live” bruge faciliteterne. De gamle bade er genskabt, nogle med vand fra kilden der findes endnu.

De Romerske Bade i Bath
De Romerske Bade i Bath
Videoprojektion, de Romerske  Bade i Bath

I Oxford er det store universitetskompleks blevet omsluttet af byen. De mange Colleges er spredt rundt omkring i byen og har hver sin historie. Rigtig mange i samfundets top har gennem de sidste 8oo år læst her, og bl.a. så vi Menton College hvor Tolkien boede da han læste. Det ældste college i Oxford.

Oxford, Menton College

 

Oxford, Menton College, her boede Tolkien

Stradford Upon Avon er den by hvor Shakespear er født og levede, og hvor hans kone, Ann Hattaway ligeledes er vokset op. Byen emmer af historie bl.a. kan Hattaways fødegård beses. Dele af huset stammer tilbage fra 1400 tallet.

Anna Hattaways hus
Anna Hattaways hus
Royal Shakespearian Theatre, Straford Upon  Avon

Man mærker historiens vingesus i Tower of London, som både har været kongebolig, fæstning og fængsel for de “fine” fanger (som dog for manges vedkommende mistede hovedet). Det er bygget af Wilhelm Erobreren for 1000 år siden på fundamentet af en Romersk fæstning, og ændret gennem årene af skiftende konger. Her fængslede Dronning Mary sin søster Elisabeth, der så mange år efter, da hun selv var blevet dronning, fængslede og huggede hovedet af Mary. Ak ja, kongeligt fnidder. Det er også i Tower, at man kan se kronjuvelerne.

Tower of London
Tower Bridge åben

Men det moderne London rummer meget andet. Byen er jo et af de mest besøgte turistmål i verden, og det kan mærkes på både folkemylderet og prisniveauet. Fashionable butikker veksler med små hyggelige cafeer, højhuse af stål og glas med traditionelle gamle specialbutiker, og stemningen er god.

Ved Covent Garden
Occitaines butiksfacade i Regent street
Ved Themsen
Covent Garden

I skræddergaden Savile Row ser man samtidigt udstilling og forretning gennem vinduerne på 1 sal og systuen med skrædderne gennem vinduerne”downstairs”. Og så er det her man kan se skrædderen for selveste Sir Elton John.

Saville Rpw
Elton Johns skrædder i Saville Row

Men det mærkes også at England er hjemsted for multi milliardærer fra hele verden. Selvom en tur i Harrods er en stor oplevelse, især food halls med deres superlækre slagtere, frugtboder, bagerier og fiskeafdelinger, så er de varer der sælges og de priser de sælges til et udtryk for at der findes en økonomisk overklasse som har penge til forbrug i næsten ubegrænset omfang. Man kan godt få det lidt dårligt af at gå rundt mellem alle disse luksusvarer når man ved ,at verdens problemer med flygtninge, ulighed og klimaproblemer aldrig har været større.

Harrods
Harrods

Pub kulturen i England og London er velkendt, et godt eksempel er “The Grapes” i Limehouse området ved Themsen, som er 500 år gammel og bl.a. ejes af Ian McKellan, bedre kendt som Gandalf fra Ringenes herre.  Der er en lille restaurent på 1 sal over baren med 5 borde, hvor de faktisk serverer rigtig god mad for overkommelige priser, og så er der brand hyggeligt.

Gandalfs pub og restaurant: The Grapes

Historisk er også Englands ældgamle tradition for Havekultur. Mange slotte og herregårde har åbnet deres “walled gardens” og parker. En af dem er Hougton Lodge Garden, øst for Sailsbury, et smukt og fredeligt sted med en stor park. I London findes Chelsea Physic Garden, som er verdens 5. ældste botaniske haver, anlagt i 1673. Den har især fokus på medicinske planter men har masser af stauder, træer og sågar et tropisk drivhus. Et smukt sted (med en hyggelig cafe!) De udveksler frø med 300 andre haver i verden.

Houghton Lodge gardens
Houghton Lodge gardens
Houghton Lodge gardens
Chelsea Physic Garden, London
Chelsea Physic Garden, London

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *