“Det regner altid i Wales”

Nej, det passer ikke.  Næsten en uge med kun en enkelt dag uden formildende omstændigheder (= kulde, blæst og regn), ellers en del sol og næsten ingen regn. Og det er godt, for Wales har meget at byde på, og det bliver så meget bedre, hvis vejret er godt.

Vandreture er en god måde at se Wales på. Der findes lange (over 300 km på den sydvestlige kyststrækning) og kortere (mange ture på 2-15 km), godt afmærkede, og afvekslende og smukke.

Rhossili, Gower
Rhossili, Gower
Tenby
Devils Bridge, Aberystwyth
Haford
Haford

Når man ser bort fra de store byer, Cardiff og Swansea (sidstnævnte blev ødelagt helt under 2 verdenskrig) så er byerne i Wales maleriske. Det er karakteristisk i midt og syd Wales, at mange af de pudsede huse er malet i pastelfarver, som hver for sig egentlig er ret grimme men som samlet fremstår ret smukt. Når man bevæger sig op i Snowdonia området mod nord er det slut med pastelfarverne, her er det stenhuse med skifertage der dominerer.

Tenby
Aberaeron
Aberaeron
Barmouth
Barmouth
Machynlleth

Wales har fantastiske  store sandstrande, og de fleste kystbyer har udviklet sig til feriebyermed strandpromenader, livlige piers, hoteller, caféer mv. Netop i denne uge var der skoleferie og kystbyerne var proppet med børnefamilier. God stemning. Især Llandudno havde en imponerende klassisk feristemning, men også Barmouth og Aberystwyth kan være med.

Llandudno
Llandudno
Aberystwyth
Tenby
Tenby

Wales historie er lang og dramatisk, og der findes talrige ruiner og minder, der husker os på det. En af de bedst bevarede middelalderborge findes i Harlech ud for Snowdonia ved kysten i det nordlige Wales. Et flot beliggende bygningsværk hvis tårne er intakte. Harlech Castle er optaget på  Unescos World Heritage liste. Også universitetet i Aberystwyth, der ligger helt ud til strandpromenaden, er en imponerende historisk bygning.

Halech Castle
Halech Castle
Aberystwyth University

Netop her i slutningen af maj blomstrer rododendronen, og den er meget udbredt i Wales. Overalt rammes både natur og stenhusene ind af stærkt farvede rododendron, det er ualmindeligt smukt.

Haford
Haford

Og så taler de jo walisisk, et sprog, der både i talt og skrevet form ligger meget langt væk fra noget, man kender. Vi hørte det nu kun talt en enkelt gang i Aldi, hvor det på Walisisk og engelsk blev meddelt at Kasse 1 lukkede.  Mange skilte er på walisisk og engelsk (i den rækkefølge!), nogle som her kun på wallisisk, så selv fårene måber…..

 

Aberystwyth

Der er 10 millioner får i Wales, og det kan være lidt svært at se hvor de har dem,  men de har dem i hvertfald hos slagteren, man får noget virkeligt prima walisisk lammekød hos slagteren (hvis man kan finde ham, der er ikke så mange).  Og så er der de langhårede og langhornede køer.

Haford

Ved Aberystwyth er der en stor bestand af den ellers truede Red Kite (rød glente). Ved Bwich har de gjort en stor indsats for at øge bestanden, og hver dag fodrer man glenterne ved en lille sø. Det er et utrolig flot syn, når ca. 200 rovfugle svæver over hovedet på een for så at dykke ned og hente kødet.

Red Kites fodring i Bwich, Aberystwyth
Red Kite (rød glente)

 

Vi har boet i Airbnb lejligheder det meste af tiden. Det sidste billede er fra et heldigt valg, afslapning efter en lang dag ved panoramaruden med udsigt til havet. Ahhhh.

Cowlyn Bay

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *