Jade, laquerware, thanaka og pagodecrawling

Der var engang 11500 pagoder i Bagan som i løbet af 1000 år blev reduceret til 5500. Efter et jordskælv i 1975 var der så de nuværende sølle 3500 tilbage, herregud….

Med eneret for karinogmogens.dk bringer vi her nærbilleder af dem alle sammen.

1 pagoder 01

1 pagoder 02

1 pagoder 03 1 pagoder 04

1 pagoder 07 1 pagoder 08

1 pagoder 06

1 pagoder 08b

1 pagoder 08a

Nå, der er vist kommet falsk lys til negativerne…. I må tænke jer til resten. Men det var overdådigt flot. De ligger på nogle nærmest savanneagtige sletter, men nogle af dem også inde i byer og landsbyer, man bliver ganske overvældet. Især der, hvor man kan kravle op på dem eller gå ind i dem. Fantastisk udsigt udover dette landskab med pagoder stikkende op overalt. Vi cyklede rundt i 2 dage og var på elscooter den tredie dag til de fjerneste pagoder.

2016_02_19-23 Bagan 79

1 pagoder 09 1 pagoder 10

Bagan er også kendt for sit lacquerware dvs lakæsker, krukker, skåle, vaser, smykker, ja selv  guitarer og hele møblementer. Processen, som blev bragt til Myanmar af nogle tilfangetagne, thailandske lakhåndværkere i 16. årh. er omstændelig med formning af grundformen af bambus, hestehår eller træ, og så gravering af dekoration i flere omgange med forskellige farver. God kvalitet har 12-20 lag, og da hvert lag skal tørre i en uge i særlige tørrekældre, kan det tage mange, mange måneder at fremstille en enkelt genstand. Middelkvaliteterne har 7 lag og enklere dekoration med færre farver, og de helt enkle har bare 3 lag. Alle forretningerne harworkshops tilknyttet, så man kan se produktionen, meget fascinerende. Lakken tappes fra træer i Inle-området, på samme måde som gummi

2 lak 01 2 lak 01a

2 lak 03

2 lak 03a 2 lak 04

Vi sejlede fra Mandalay til Bagan, 10 timer, indimellem med fine rurale scener og landskaber, og flotte pagoder, og en hæftig trafik med pramme. Men også kedelig i lange perioder.

3 tur 01

3 tur 02

3 tur 03

3 tur 04

Mandalay var der ikke meget ved. Det romantiske skær, som Kipling har givet byen er ihvertfald stærkt misvisende for det moderne Mandalay. Der mangler totalt åndehuller som søer og parker. Dog var der lyspunkter, og et af dem  på vores cykletur rundt i byen var jademarkedet,  hvor man først køber jadesten, som fås i alle størrelser og kvaliteter, og så får dem savet, slebet, poleret osv hos en hær af håndværkere.

4 jade 01

4 jade 02  4 jade 03

Hvis I undrer jer over, at rigtig mange af kvinderne og børnene på billederne har gule ansigter, så handler det om fænomenet thanaka, som er en blanding af solbeskyttelse og udsmykning. Thanaka er et træ, hvis grene man kan se ligge i store stabler til salg på ethvert marked. Vi har også undret os over nogle flade, grå sten. Det viser sig, at alle kvinder har sådan en sten, som de bruger til at lave en gul pasta på af thanakagrenenes ved blandet med lidt vand. Det smøres så i hele hovedet, hvor det tørrer ind, og til sidst får den lige lidt ekstra på kinderne som så lyser gult hele dagen.

Karin bad om lov til at fotografere en mor, der var i gang med at give sin lille datter thanaka på. Det måttehun gerne, og hun kvitterede så med at smøre Karin ind i thanaka. Og hun kvitterede ved at bære det resten af dagen og fik megen applaus.

5 Thanaka 01 5 Thanaka 02

5 Thanaka 03

5 Thanaka 04

Nu er det slut med Myanmar – en stor oplevelse. Det er svært ikke at blive kollektivt forelsket i de milde, imødekommende, smilende og hjælpsomme burmesere. Forfærdelig mange af dem lever under fattigdomsgrænsen i elendige boliger. Mens juntaen og dens håndlangere skovler til sig. Den politiske situation er heldigvis under forandring, men hvornår det får konsekvenser for den enkelte fattige burmeser, er et stort spørgsmål.

6 diverse 01

6 diverse 04

6 diverse 03

6 diverse 02

6 diverse 05

6 diverse 06

 

 

2 tanker om "Jade, laquerware, thanaka og pagodecrawling"

  1. Tillykke med fødselsdagen Mogens, det må være fantastisk at fejre dagen i så spændende og anderledes omgivelser.
    Fortsat god tur, knus fra Gonny

  2. Ufattelig flot og anderledes. Tak for beretning og billeder. Jeg har dog en bekymring Mogens … du ser så tynd ud i ansigtet. I spiser da andet end gulerødder på turen, ik?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *