– og så var der jo lige munkene…..

Her er, hvad vi ved:

I myanmar er 89% af befolkningen buddhister, officielt ihvertfald. Det er Theravada- formen, som er den ældste og mest konservative del af buddhismen. Modsat Mahayana- buddhismen, som vi kender fra Bhutan, og som er Dalai Lamas religion. Myanmar har 60 mill. Indbyggere og 500.000 munke og en mindre flok nonner.

Man forventer, at en burmesisk mand går i kloster 2 gange i sit liv. Første gang som novice, når han er ml. 9 og 20 år, og anden gang senere i livet som rigtig munk. Næsten alle ml. 9 og 20 år tager nogle år som novice, men vi ved ikke rigtig med den anden gang.

Landet har buddhistiske universiteter, og Buddhas lære lyder dagligt fra tusinder af templer rundt om i landet og i timelange tv-prædikener.

Munkene politiserer også. De spillede en stor rolle i safranrevolutionen i 2007, som jo faktisk er opkaldt efter farven på deres munkekutter. Og nogle af dem (hvor mange mon?) udviser stor aggression over for det muslimske mindretal, rohingaerne.

Just munka 02 Just munka 04

En munk må eje 8 ting: 3 klædedragter, en kop,en barberskraber, en paraply, en tiggerskål og en si til at si vand igennem, så man ikke kommer til at drikke et insekt (buddhister må jo ikke dræbe).

Munke spiser kun 1 gang om dagen. De forlader klostret tidligt om morgenen i en lang række (og så tidligt har vi ikke været oppe med kameraet) med deres tiggerskåle. Lokale har lavet mad til dem og står inden solen går op på gaden, klar til at øse mad op i munkenes skåle ( set, tjek, fra en vinduet i en tidlig bus). Men så spredes de og fortsætter tilsyneladende i timevis alene eller to sammen. De siger ingenting, kigger ikke folk i øjnene, men forventer blot at få mad eller penge i skålen. De takker ikke. Til gengæld må de ikke være kræsne og foretrække noget mad frem for andet og nogle madgivere frem for andre. Derfor spiser de den blanding, der ender med at være i skålen. Biksemaden kunne f.eks. bestå af  chokoladekage, karrykylling og bananer med chilli.

Tiggere 05

Tiggere 01 Tiggere 03

Og her er, hvad vi ser:

Buddhisterne spiser kød, og det undrede os jo. Men det viser sig, at man godt må spise kød, hvis bare man ikke selv har slået dyret ihjel! Hvad angår munkene ved vi det ikke.

Når munke ikke beder, tigger eller sover, færdes de overalt og indgår i gadebilledet. De kører bag på motorcykler, læser avis, tygger betelnødder og får røde tænder ligesom alle andre burmesere, snakker med turister for at øve deres engelsk på Mandalay Hill, besøger familie, hænger ud og bruger flittigt mobiltelefonen. Hvad mon den erstatter i de 8 ting, en munk må eje?

Laver alt muligt 06

Laver alt muligt 04

Laver alt muligt 02

mobil 04

mobil 03

Mobil 01

Der er fri adgang til klostrene, blot med bare tæer og uden bare skuldre og ben. Her ser man de yngste novicer lege som andre børn, vaske deres tøj osv.

Klosterliv 10

Klosterliv 11

Klosterliv 05

Klosterliv 03

Klosterliv 02

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *